Tradičná škola verzus vyučovanie doma

28. apr 2024

Je tu niekto kto môze porovnat tradicne vyucovanie v skole a vzdelavanie sa doma u deti?

kabinka11
28. apr 2024

Počula som o takých prípadoch. Úprimne neviem si predstaviť dať doma také vedomosti deťom, aké získajú škole. Za mňa v žiadnom prípade, aj keď mam vysokú školu, veľa učiva by som sa musela znova učiť.

mamamasama
28. apr 2024

@kabinka11 Veríš teda viac školstvu, ktoré ti nedalo dostatočné vedomosti?

hiro
28. apr 2024

@mamamasama To akoze myslis vazne? Mat dostatocne vedomosti a prehlad je jedna vec ale druha vediet ucit - kedze to je ich profesia a kedze ucitelia sa venuju len uzkej oblasti a nie vsetkym vedomostiam ktore ziak musi prebrat za mnoho rokov tak tie informacie odovzdaju urcite lepsie.

simsalabim
29. apr 2024

@mamamasama okrem toho, co povedal
@hiro , ani clovek s dostatocnymi vedomostami nevie z brucha vysvetlit chemicke reakcie, priciny 100 rocnej vojny, ci literaturu 18.storocia. Su to veci, o ktorych ziaci zisksvaju prehlad, neskor, podla profesie su mnohe z vedomosti pre nich nepotrebne, ine vyuzije v beznom zivote (vybrane slova, cast matematiky, rozne vedomosti z biologie ci fyziky… aj ten dejepis pomoze dat mnohe sucasne udalosti do kontextu). Tomu sa hovori rozhlad a dostatocne vzdelanie. No to neznamena, ze ten clovek je kompetentny ucit.

akinom4
29. apr 2024

Mať vedomosti, všeobecný prehľad a vedieť niečo naučiť, metodický správne vysvetliť sú dve rozdielne veci. A ďalšia vec je kolektív, skupinová práca, rovesnícka práca, vedieť vyhrať a prehrať, práca so stresom, motivácia, autorita...

maryetta
29. apr 2024

@akinom4 presne. Skola nie su iba vedomosti. Ale aj to vsetko co si napisala.

kabinka11
29. apr 2024

@mamamasama podľa čoho si usúdila? Dostala som sa na technickú školu, myslíš ze tie vedomosti ktoré mi k tomu pomohli ma naučil kto?

mamamasama
29. apr 2024

@hiro a čo naučila škola teba? Lebo to, čo naučila mňa, dokážem ja naučiť svoje deti.

mamamasama
29. apr 2024

@simsalabim a o to práve pri homeschoolingu ide. Vylúčiť nepotrebné informácie a zamerať sa na tie potrebné.

kabinka11
29. apr 2024

@mamamasama ako dokážeš zistiť co je pre tvoje dieťa potrebné? V deviatom ročníku zistí, že chce ísť na chemickú, ale smola, lebo mama chémiu zaradila medzi nepotrebné predmety? To vyučovanie budeš vykonávať na plný úväzok?

mamamasama
29. apr 2024

@kabinka11 študovala som pedagogiku, nebavilo ma to, potom šla na vysokú školu ako žurnalistka. Takisto to nebolo to, čo som očakávala. Stratené roky, aj financie. Zo základky si pamätám len základy. Som letuška. K mojej porfesii sú potrebné jazyky, vystupovanie a prehľad. Nič z toho som v škole nezískala. Zarábam nad rámec a do práce chodím šťastná. Moje deti to budú mať rovnako.

mamamasama
29. apr 2024

@kabinka11 ty svoje deti nepoznáš? Ja svoje áno. Vidím, či sú športovo, alebo intelektuálne zamerané. Či ich bavia jazyky, alebo matematika. Fotografia, alebo technika. Chémia, alebo fyzika. Učia sa to, čo ich baví, lebo len ak ťa niečo baví, budeš to robiť s láskou a na 100% 🙂

kabinka11
29. apr 2024

@mamamasama pozerám ze máš ešte detičky malé. Poznám svoje deti o pár rokov viac ako ty a mladšia je teraz 9 a ešte pár mesiacov dozadu riešila kde si dá prihlášky. Je ich v triede 18,vedela to iba jedna žiačka co by chcela študovať. Tomuto never, dieta sa za tie roky zmení a zvlášť v puberte, niekedy len budeš pozerať ci sa v ňom nájde.

klarolinne
29. apr 2024

A pokojne ma ukameňujte, ale škola dá dieťaťu oveľa viac než vedomosti. To sa čisto teoreticky dokáže aj doma naučiť. Ale za mňa ide hlavne o socializáciu, také prvé uplatnenie v živote, získanie návykov atď... a hlavne aj zistenie, že občas musíme robiť aj to čo sa nám nechce a nebaví nás to. Keď bude neskôr v práci, a dostane príkaz od šéfa, tiež povie že ho toto nebaví?Práca je často mnohovrstvova a tiež sú veci čo ma v nej menej bavia, no nikto ich za mňa neurobí. A tieto skúsenosti, a celkovo socializácia, kamaráti to žiadne vyučovanie doma dieťaťu nikdy nedá.

simsalabim
29. apr 2024

@mamamasama ake ved ako vies, ze su nepotrebne? Aj kebyze to dieta nestuduje geografiu, nebude kukat ako puk, ak niekto povie, ze bol na Seychellach…

gelifil
29. apr 2024

Je to velmi, velmi individualne a zalazi od x faktorov...v niektorych pripadoch moze byt uplne prinosne (rodicia vzdelani, matka napr. nepracuje, venuje sa len detom, vyraba pomocky, je zabezpecena financne....), v inych katastrofa - ponechane na volnobeh
@simsalabim literatura 18.st. sa na zs neuci

simsalabim
29. apr 2024

@gelifil ok 🤷‍♀️ To bol iba priklad.

mamamasama
29. apr 2024

@kabinka11 zo strednej školy, učí jedna. Všetky sme študovali pegadogiku. Tiež nevieš akú profesiu bude tvoje dieťa vykonávať, ale hádam vidíš aj teraz, čo ju baví a akým smerom je nadaná, nie? Alebo ju dáš na konzervatórium, aj keď nemá sluch? Rozumieš o čo ide? Dieťa z homeschoolingu môže ísť aj na Harward, akurát, že dieťa z homeschoolingu tam pôjde študovať to, čo bude aj vykonávať, lebo sa nezahlcovalo zbytočnými informáciami.

gelifil
29. apr 2024

@klarolinne ludia , co s tam pracuju a intenzivne sa zaoberaju, mysleli aj na tieto faktory...ono tie domoskoly sa medzi sebou kontaktuju, stretavaju, chodia na vylety...laik to netusi

mamamasama
29. apr 2024

@simsalabim študovala som geografiu, mám prelietaný celučičký svet a kukám ako puk, keď mi niekto povie, že bol na Ovčích ostrovoch. Čo to má s tým spoločné?

simsalabim
29. apr 2024

@mamamasama tak napr moje dve starsie deti boli cisti jednotkari, bavilo ich v podstate vsetko, od jazykov cez literaturu, psychologiu, IT, genetiku, jeden dokonca zvazoval molekularnu fyziku. Tazko sa im rozhodovalo, aka VS. V podstate konecne rozhodnutie ovplyvnil ocakavany buduci plat. U najmladsej boli tie zaujmy vyhranene koncom ZS a aj tak sme SS menili.

gelifil
29. apr 2024

@hiro to vobec nemusi byt pravda..v nasom prestarnutom skolstve ide v x pripadoch o vyhorenie, rutinu alebo proste nezaujem (za taky plat)....vsetko nadsenie tych ludi davno preslo

simca06022011
29. apr 2024

Keby som mala viac deti, alebo komunitu, neváham a dieťa učím doma

simsalabim
29. apr 2024

@mamamasama tak Ovcie ostrovy a Seychelly je trochu rozdiel. Tie by som oznacila za “obscure knowledge”, nie vseobecnu prehlad 🤷‍♀️ A ide aj o to, ze ked niekto povie, ze bol na Seychellach, ze sa neopytam, v ktorom kine to davaju.

kabinka11
29. apr 2024

@mamamasama čiže základnú školu im dáš doma a na strednú už budú chodiť, tak to mam chápať, áno? Mladšiu veľmi bavia zvieratá, chcela ísť na veterinu a jedného dňa sa z toho vyspala. Nakoniec si poslala prihlášku na obchodnú akadémiu. A ver mi, že toto sa môže stať aj tebe a veľmi ľahko.

gelifil
29. apr 2024

@kabinka11 to ale hovoris o strednej skole, vsak?!...lebo stredna a vysoka skola su dve uplne odlisn veci ( a v tej veterine 100nasobne)

stephania0987
29. apr 2024

Myslím, že ľudia čo učia doma svoje deti si to budú obhajovať, na instragrame na mňa minule vyletel profil braskove za školou- skúste si to pozrieť, pani tam obhajuje svoje domskolactvo, ale na druhej strane v komentároch priznáva, že svoje deti nevylučuje, že deti sa učia sami to čo ich zaujíma, za mňa toto veru nie,
školy na Slovensku nie sú žiaľ top ale nie sú ani najhoršie, ale deti sa tam socializuju, získajú všeobecný prehľad a podľa môjho názoru aj režimové návyky dôležité pre ďalšie vzdelávanie/ prácu, a keď máte potrebu ich ešte niečo douciť doma nič vám v Tom nebráni,
Samozrejme ak máte doma choré dieťa, pre ktoré je napríklad pobyt v kolektíve vysoko rizikový, chápem vyučovanie doma.

mamamasama
29. apr 2024

@simsalabim Moje deti geografiu poznajú zo života. Naučia sa všetko pri cestovaní. Už teraz rozprávajú troma jazykmi. Cestovanie a skutočný život im dá viac ako sedenie 8 hodín v lavici.

mamamasama
29. apr 2024

@kabinka11 urobia, čo uznajú za vhodné. Ak chcú ísť na strednú školu, tak nech idú. Ak chcú zarábať, tak ich podporím. Škola nie je zárukou profesie.

gab1sol
29. apr 2024

@mamamasama na prvom stupni som chcela byť kvetinárka, nosila som maminke domov kytice z lúčnych kvetov, snažila som sa ich viazať, aby nejako vyzerali. Druhý stupeň som chcela byť učiteľka, so spolužiačkou sme dokonca doučovali mladšie deti. Takmer celú strednú som chcela byť právnička, tak som si aj zvolila maturitné predmety, až v poslednom roku som si uvedomila, že to nechcem robiť a nakoniec mám ekonomické vzdelanie a pracujem v bankovníctve, čo ma baví (ale aj to VŠ je zamerané na manažment a nie financie a bankovníctvo). Aj napriek tomu, nemám pocit, že by ma škola naučila zbytočnosti. A nebolo to len o učive.

simca06022011
29. apr 2024

Geografia sa s kľudom deti naučia aj doma. Mňa viac naučila teta ako základná škola... A to sme necestovali nič a internet nebol (okrem nejakej mini encyklopédie, mala v kuchyni na stene velke mapy) :D to ze je dieťa v homeschoolingu neznamena ze sa niečo nenaučí. Práve mam skúsenosť zr sa viac zaujímajú a reálne sa naučia viac. Na figu sa moje dieťa v škole pol roka ucilo o Afrike, nijak.ju nezaujali.. A už si dovolím povedať, ze keby som sa jej na niečo opýtala, tak už to nevie. Lebo dnešná škola je o nauč sa. Napíš písomku. Vybavené. Zabudni. Na druhej strane keď si o niečom sama prečíta knihu, pozrie film, hráme hry na štáty/mestá/...atd tak sa nauci a zapamätá viac.
Tým chcem.povedat, že škola nie je ani zároveň ze tie deti naozaj majú vedomosti. A zo všetkého.