Skladanie sa na darček pre spolužiaka

28. apr 2024

Ahojte,
syn ma ist k spoluziakovi zo skoly na oslavu narodenin.
Maminka chlapca nam rodicom navrhla, ze mozeme namiesto konkretneho darceka poslat peniaze na ucet, aby sa tak vyskladalo na nejaky vacsi darcek. Celkom sa mi to ako napad pacilo, tak sme to takto poriesili. Len teraz mam dilemu, ako to bude pri gralutovani vyzerat, ak tam syn nebude mat v rukach ziadny darcek? Urcite sa k tomuto napadu pridali viaceri, ale aj tak rozmyslam, ze kupime este nejaku drobnost. Nemam s takymito "darcekmi" skusenost.
Co by ste robili vy?

koniarova
28. apr 2024

Niečo sladké do ruky.

minesasubu
28. apr 2024

aky vek ?

andrejkap123
28. apr 2024

Ja taketo nemam rada lebo to vyzerá ako keby (a teraz ma mozno zhejtite za to vsetci) ale ako by rodicia chceli dietatu kupit nieco vacsie a pytaju si na to peniaze 🙈… uz som to zazila aj medzi dospelymi.. ze partner robil oslavu partnerke a napisal co by ona chcela a ze podte sa so mnou na to poskladat…

sissy27
28. apr 2024

Tak hadam ked sa vyskladalo na vacsi darcek, tak na nieco konkretne a bude to tam v den oslavy cakat na odovzdanie, nie? Ze mu teda kamosi zagratuluju a spolocne darcek odovzdaju.
Ale ak teda este silou-mocou nieco treba, tak cokoladu 🤷‍♀️

amelie2017
28. apr 2024

U nas v trede to tak funguje od prveho rocnika v skole. Cize uz stvrty rok. Rodicia kupia darcek a cena sa rozdeli podla poctu deti. Aj ked teraz v prvej triede ZŠ sme zaviedlo 10€ za dieta. Oslavy su vacsinou niekde v detskych herniach a tam normalne vyhlasuju, ze darceky od kamaratov. Ked je toho viac, tak idu po skupinkach, napr. 3 daju lego, 3 daju pyzamo,...za mna skvele, aspon nemas doma 15 blbosti..

autor
28. apr 2024

@minesasubu predškolák

lucka_ke
28. apr 2024

ja ako drobnosť kupujem malý výherný los pekne zabalím a odovzdám, síce zatiaľ nikto nevyhral, ale každý sa potešil

autor
28. apr 2024

@andrejkap123 ako najprv fakt mi to prislo ako super napad, ze vlastne nemusim si robit s darcekom starosti, vyberie si co bude chciet a nebudu sa im doma kopit zbytocnosti. Ale zase ja mam rada prekvapenia a radsej som ked neviem co dostanem a tiez sa snazim aby darcek nebol zbytocnost ale nieco co by sa naozaj mohlo pacit/bolo by uzitocne...
Neviem ako to rodicia spravia, ci nieco kupia a bude to cakat na oslave alebo ako, netusim a je mi blbe pytat sa na to...

mamina7070
28. apr 2024

fuuu za mna dost mimo taka poziadavka od rodicov predskolaka (ak teda nie ste aj rodinny priatelia)
po kolko sa mate skladat?

autor
28. apr 2024

@mamina7070 tak jasne, ze nepovedali kolko, predpokladam, ze ti co tak dali, dali v takej hodnote v akej by kupili darcek. Samozrejme, bola moznost aj nieco kupit a neskladat sa takto, ale nevedela by som co, uz ked toto bola ako jedna z moznosti.

mamina7070
28. apr 2024

neviem mne sa to nepaci a co bude tvoj gratulovat bez nicoho ved predskolaci to este nepochopia ze ste poslali na ucet
ja by som kupila darcek do desat € kupis male lego a foliovy balon napfukany heliom a neriesila
alebo kup balon a posli 5€

vkatush
28. apr 2024

@andrejkap123 náhodou, ja som manželovi robila oslavu, každý sa ma pýtal, že čo mu kúpiť a ja som vravela, že čo chce, to má.
Ale môžu dať peniaze do obálky. Ja mu platím výlet na futbal v zahraničí (jeho sen) a čo dostane €, to bude jeho vreckové. Všetkým sa to páčilo, nemuseli vymýšľať, čo kupovať. A minul tam takmer všetko.

margitaf
28. apr 2024

@amelie2017 to za rok akoze rodič minie 250€ na darčeky pre cudzie deti či ako?

pininka1
28. apr 2024

Áno skladali sme sa takto a rodicia kúpili chlapcovi lego, polovicu dali oni a polovicu mal od spolužiakov, určite lepšie ako somariny. Ale nikdy nešli s prázdnymi rukami,.minimálne čokoládu, alebo detske šampanské som im dala aby gratulovali takto.

syslik81
28. apr 2024

ja davam darcekovu poukazku v obalke s kartou .. tak kupte kartu a cokoladu alebo bonbonieru nech nejdete naprazdo

janka1011
28. apr 2024

Tak toto som ešte nezažila a absolútne sa mi to nepáči. Ide o malé deti, takže za mňa posielanie peňazí na účet je absolútne nevhodné. U nás si vždy deti gratulovali nejakou maličkosťou - pastelky, čokoláda, sponky do vlasov...a všetci boli spokojní. Toto mi príde kus prehnané a k deťom sa to vôbec nehodí.

mandzula
28. apr 2024

@janka1011 presne to podla mna aj staci. Ale poslat na ucet 3,95 asi bude divne, co vlastne rodicov nuti dat viac, ako povodne chceli na cudzie dieta oplieskat.

amelie2017
28. apr 2024

@margitaf nie, nechodime na oslavy 25 detom. Sice bol jeden rok boom pozyvat vsetky deti, ale tak nie vzdy sme chceli, mohli. A vtedy sme sa skladali okilo 5-6 € na darcek. Teraz ide na cca 12 narodenin rocne, priblizne tolko deti pozyvame aj na jej oslavu, takze sa to v podstate vrati.
Na druhej strane, tych 10€ zvykne stat vstup dietata do herne na oslavu, je to aj s olovrantom, tortou, decka si to uziju, vyblbnu sa s kamaratmi. Okrem tychto oslav do herni/kutikov nezvykneme chodit, takze mi to vobec nevadi.

janinah
28. apr 2024

Rozum sa mi zastavuje.co už rodičia nevymyslia..peniaze na ucet...no traposina....a dieťa sa topí vo veciach .lebo darčeky od kdekoho musia byť.....akoby tie od rodičov a dedkovcov nestacili..Chvalabohu.ze moje deti vyrástli.ked ešte také akcie neboli v móde .

petamich
28. apr 2024

nechapem co sa vam na tom nezda
robi sa oslava napr. v detskom kutiku, hradi sa vstup, obcerstvenie alebo aj oslava doma, jedlo, napoje atd. darcek by aj tak donieslo kazde dieta povedzme 10-20€ (a somariny alebo to iste lego 3x), co je teda na tom take cudne, ze da namicka moznost poslat na ucet a napr. mu kupia novy bicykel?

minuly tyzden som bola na dospelackej oslave a robili sme to rovnako, pozbierali sme sa na vacsi dar, kde je rozdiel?

a autorka ja by som kupila uz len pohladnicu alebo cokoladu, to ze je velky spolocny darcek, nech uz vysvetlia dietatu rodicia

alickapusinka
28. apr 2024

Tvoj syn ak bude mať narodeniny tiež TI dá matka jeho spolužiaka peniaze. To nie je o drobnosti ale o veľkom dare a navyše TY nevieš či mu rodičia kúpia darček. Divné ja sa mám skladať synovmu kamarátovi na dar. A pani mama koľko by si tak zaželala. Neuznávam to nešla by som na oslavu. A koľko bude na tej oslave hodinu dva pol dňa.

mandzula
28. apr 2024

@petamich ja napriklad ked robim oslavu, tak to neberiem tak, ze pozvani sa mi maju skladat na naklady na nu (rovnako to mam so svadbou), beriem to tak, ze oslavu robim preto, ze chcem stretnut milych ludi a robim ju vtedy, ked na nu mam, cize pozvanim nezavazujem ludi k uhrade nakladov na moju akciu.

janka1011
28. apr 2024

@mandzula presne tak. Oslava sa robí pre radosť dieťaťa, darčeky sú nepodstatné. U nás práveže veľa mamičiek povie len nič nenoste, nech to nie je o daroch. Ale ako tu vidim, sú rodičia, čo z toho majú zárobkovú činnosť.

lonely66
28. apr 2024

vôbec by som neriešila nejaké oslavy predškoláka. ak sa máte fyzicky zúčastniť, dala by som synovi "do ruky" nejakú drobnosť. ak sa oslavy zúčastniť nemáte, nevidím dôvod riešiť darčeky

petamich
29. apr 2024

@mandzula ale ved vzdy je to na baze dobrovolnosti, dovolim si tvrdit, ze nikto s prazdnymi rukami nepride - takze ak das moznost, poslat na ucet alebo necham na vas nevidim na tom nic zle 🤷‍♀️ a to nie je musim, ale silne pochybujem, ze ked som pozvana napr. tento vikend na 50tku, tak tam niekto pride s prazdnymi rukami a pochybujem, ze to robili preto, aby sme sa vyskladali na naklady

a to iste je aj oslava dietata, za mna radsej nieco zmysluplne ako 10 cokolad, 3 rovnake lega a pod. a vobec to nie je o zarobkovej cinnosti ako niektore pisete, je to elementarna slusnost, ze ked idem na oslavu, nejdem s prazdnymi rukami a ak mne osobne da niekto moznost vyzbierat sa na zmysluplny darcek vzdy ju vyuzijem

andrejkap123
29. apr 2024

@vkatush ale to je iné. Ty si kupila velky darcek (vylet) a povedala si im ze ak chcete dajte mu vreckové. To je iné. Opak by bol ze keby im povies ze viete co, chcel by ist na výlet a poviem vsetkym ze podme sa mu na to poskladat 😀 a budes pytat od ludi peniaze na vylet ktory mu ty v podstate das 😀

tamitamitami
29. apr 2024

Ja si myslím že je super nápad takto sa zložiť na jeden väčší darček pre dieťa. Lepšie ako dostať 15 plastových hlúpostí z Pepca ktoré dieťa budú baviť 5 minút a ďalší rok ich človek bude iba prekladať 😅🙈.

Už by som dala iba čokoládu, v 90% prípadoch rodičia na oslave povedia načo sa peniaze použijú alebo už tam tá vec bude.

zuzinabila
29. apr 2024

@petamich chvalabohu za nase oslavy na dvore so psom,kocurom,potokom,domacou pizzou ,maskrtami home-made pre 5-6 najlepsich kamosiek.ale ano,zazila som pri byvani vo velkom meste aj oslavu s rezerve v cukrarni s detskym kutikom a moderovanym programom a najvacsi trapas.ani by mi nenapadlo prepocitavat kolko dam dcere na najkrajsi den jej roka aby sa potesila s kamaratkami.dam tolko,abybto nezatazilo rozpocet a nic za to necakam spat v podpbe darov.

stvura
29. apr 2024

Ako ja som za pokial sa jedna o nejaku normalnu sumu - lebo ak by si tam poslala dieta s darcekom od teba tak sa pod hranicu 15-e nevojdes (aby to bolo nieco normalne, nie kravina z Tedi ci Pepca). Pokial sa zbieraju povedzme 5e je to pohoda...problem nastava ak zacnu rodicia vymyslat sumu neadekvatnu, lebo tym si pravdepodobne pokryju miestnost ci celkovo celu oslavu a to je troska skrz...
Ale klud, toto je pohoda, lepsi bonus dostanes na ZS kde sa budete kazdy rok skladat na darcek ucitelke a druzinarke (u nas po dva roky ficali kabelky, takze sme sa skladali na kabelky za 150e - ani ja taku nemam 🙂)

janka1011
29. apr 2024

@petamich teraz pletieš hrušky s jablkami. Predsa keď ty ideš na 50ku tak to nie je to isté, ako keď dieťa ide na detskú oslavu spolužiakovi. To sa nedá vôbec porovnávať.